BAYİLİKLERİMİZ VE DİSTRİBÜTÖRLÜKLERİMİZ

Cam ve sert plastik güvenliği politikası

Review

 

Üretim, laboratuvar ve ürün alanlarındaki cam veya sert plastiklerin kontrolü, ürünlerde tehlike ve risk oluşturmaması ve kırılması durumunda yapılması gerekenler ile ilgili cam ve sert plastik güvenliği politikası.

 

·         Personelin üretim, laboratuvar ve ürün alanları içine cam ve sert plastik materyal sokması yasaktır. Zorunlu haller durumunda personelin kullandığı gözlük vb. zaruri ekipmanlar varsa personelin çalıştığı alana göre risk değerlendirmesi yapılarak sonuca göre karar verilmelidir.

 

·         Üretim, laboratuar ve ürün alanlarında cam malzeme bulundurulmaz, eğer pencere, aydınlatma, analiz veya numune alma vb. ekipmaların cam olması zorunlu malzemeler varsa bu malzemeler kırılma veya dağılmayı önleyici malzeme ile kaplanmalı ve/veya izlenerek kontrol altına tutulmalıdır.

·         Üretim, laboratuar ve ürün alanlarındaki tüm cam ve sert plastik malzemeler kaydedilmeli ve belli aralıklarla kontrol edilerek risk değerlendirmesi yapılmalıdır.

·         EFK / sinek öldürücülerde bulunan tüpler kırılma ve dağılmaya karşı kaplamalı, üretim sahasında kullanılan aydınlatmalar ise plastik korumalı olmalıdır.

·         Üretim, laboratuar ve ürün alanlarında herhangi bir cam malzemenin yer değiştirmesi yada onarılması gerektiğinde ürüne bulaşmayı önlemek için Kalite Güvence / Kontrol birimi nezaretinde gerekli önlemler alınmalıdır.

·         Üretim, laboratuar ve ürün alanlarındaki cam veya sert plastiklerin kırılması durumu kayıt altına alınmalıdır.

·         Üretim, laboratuar ve ürün alanlarındaki cam veya sert plastiklerin kırılması durumlarında kullanılmak üzere renk kodu ile yada işaretlerle tanımlanmış cam ve sert plastik  temizleme ekipmanları kullanılmalıdır.

·         Üretim, laboratuar ve ürün alanlarındaki cam veya sert plastiklerin kırılması yada cam veya sert plastik kırığı bulunması durumlarında aşağıdaki prosedür takip edilmelidir:

Kırılma olan alanda personel hareketi ivedilikle engellenir.

Kırılma Kalite Güvence / Kontrol birimine haber verilir.

Kırılmanın olduğu alan merkez alınarak 5 m çapında bir daire oluşturulur ve oluşturulan bu alan karantina altına alınır. Bu alan içindeki personelin dışarıya çıkması, dışarıdaki personelin de içeriye girmesi engellenir.

Belirlenen 5 metrelik karantina alanı dışında kalan alan dikkatlice kontrol edilir ve alan dışında kırılma parçaları var ise karantina alanı o noktaya kadar genişletilir.

Karantina alanı içindeki personel ayakkabıları ve iş önlükleri değiştirilmek suretiyle dikkatli bir şekilde karantina alanı dışına alınır.

Tüm personelin karantina alnından çıkarılması sonrasında kırılan malzemenin daha fazla dağılma gösterip göstermeyeceği kontrol edilir ve dağılma riskinin devam etmemesi sağlanır.

Karantina alanı cam ve sert plastik temizleme ekipmanları ile temizlenir ve alan tekrar kontrol edilir.

Temizleme sonrası cam ve sert plastik parçalarının içine konduğu kabın ağzı iyi bir şekilde kapatılarak kap üretim, laboratuar ve ürün alanları dışına alınır ve uygun atık konteynırına atılır.

Karantina alanı son olarak kontrol edilir.

Karantina alanında bulunan ürünler dikkatli bir şeklide toplanır, uygun şekilde tanımlanarak uygun olmayan ürün alanına alınır ve ürüne uygun olmayan ürün prosedürüne göre muamele yapılır.

Karantina alanında bulunan ekipmanın temizliği yapılır, tamirat ve bakım işlemi gerekiyor ise gerekli işlemler yapılır ve alan ve ekipmanların son kontrolleri yapılarak eğer herhangi bir yok ise üretime devam edilir.

Kırılma olayı tarih, ürün, alan, ekipmanlar, personel vb. tüm ayrıntıları ile kayıt altına alınır.